fredag 15 september 2017

Släng inte mat vecka!

Den här veckan 11.9-17.9.2017 är tillägnad släng inte mat veckan. Det är rätt förvånande att det är vi vanliga familjer som slänger mest mat, man kunde föreställa sig att det skulle vara restauranger och affärer men så är det inte. Hur gör ni för att minska på svinnet? 

Vi försöker så långt det går att ta till vara spillet, tack mormor för det! Hon var mycket bra på att ta tillvara mat. Det var väl kriget som lärde dem. 




Här är en del av hennes tips:

1. Potatismos blir snabbt rieskor och gott i bröd.
2. Gammal grädde är utmärkt i tant Hannas kakor.
3. Frys in bruna bananer, blir gott i kakor och smootier. 
4. Gammal havregrynsgröt gör sig utmärkt i bröddegen och semledegen. 
5. Av överbliven risgrynsgröt kan du göra karelska piroger och    Åländsk pannkaka. Mannagrynsgröt är även gott i pannkakan!
6. Gör potatissallad av kokt potatis eller pressa dem till röstikakor. 
7. Frys in mjölk om ni ser att datumet håller på att gå ut.
8. Trista grönsaker blir snabbt en stuvad gratäng eller soppa. 
9.Gammalt bröd blir bra som skorpmjöl i maletköttbiffar och köttbullar
10. Gammal ost kan rivas och frysas in. 
11. Köp inte fil utan gör din egen så har du alltid rätt mängd, samma gäller yoghurt.
12. Gammalt vetebröd blir gott som fattiga riddare.
13. Gör storkok och frys in.
14. Frys in hälften av köttförpackningarna redan strax efter inköpet, lätt att ta ur frysen och tina upp.
15. Trista äpplen blir supergoda som ungsäpplen eller torka dem i ugn. Gör mos av dem eller blanda i potatismoset!
16. Kom ihåg att även smör kan frysas in.
17.Gårdagens pasta eller ris blir gott som tonfisk sallad eller annan pastasallad.
18.Frys in skivade morötter, lök och andra rotfrukter som håller på att bli gamla. Enkelt och bra för soppor, wok och ugnsbakade grönsaker. 
19. Köp 30% varor och tillred maten samma dag, frys in och ta fram när tiden är knapp.
20.Gammal fil, gräddfil och surmjölk är gott i sk. Amerikanska plättar. Plättar med bakpulver eller soda. 

Hjälp, listan bli ju hur lång som helst....

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar